AÇIK OLAN ALANLARIMIZ

16.03.2018 3338

 YİYECEK - İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

 MUTFAK16-03-2018 DALI 

Tanımı: Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. 

Amacı: Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. 

SERVİS DALI 

Tanımı: Servise hazırlık, servis yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. 

Amacı: Servis elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. 

İSTİHDAM ALANLARI 

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde, Pastanelerde,Kurum mutfaklarında,Kafeterya, bar ve restoranlarda,Yemek fabrikalarında,Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde,

Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda,vb. yerlerde çalışabilirler.

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ ALANI

16-03-2018

  LOJİSTİK DALI

Günümüzün iş dünyası; savaşın yerini uluslararası rekabetin, erzak ve mühimmatın yerini mal, teknoloji ve varlıkların aldığı bir arenaya dönüşmüştür. Başarıya ulaşmak için kullanılan stratejiler ve bunlara uygun faaliyetlerin, yani lojistiğin önemi gittikçe artmıştır. Lojistik, 21. yüzyılda amaca ulaşmak için tüm organizasyonu ve kaynaklarını en uyumlu şekilde hareket ettirebilme yeteneği olarak iş dünyasının gündemine girmiştir.


Bu çerçevede satın alma, nakliye (kara, hava, deniz, demir yolu), gümrük, sigorta, elleçleme, depolama, tedarikçi sipariş izleme, talep tahminleri, envanter yönetimi, lojistik bilgi sistemi, yedek parça desteği, dağıtım, iade işlemleri, üretime malzeme verme, katma değerli işlemler (etiketleme, fiyat-barkot, paketleme, birleştirme-ayırma, müşteri taleplerine göre ürün hazırlama vs.), rota planlaması ve araç optimizasyonu ile sevkiyat (yükleme ve varış zamanı planlama) gibi çok çeşitli faaliyetler günümüzde lojistik ile eş anlamlı hâle gelmiştir. Ulaştırma alanı adı altındaki lojistik meslek dalı ürün veya hizmetlerin hedef pazarlara daha ekonomik ve hızlı bir şekilde ulaştırılması, lojistik faaliyetlerin özünü içermektedir. Lojistik; siparişlerin alımından mal bedellerinin tahsiline, gümrük ve transit geçiş evraklarının hazırlanmasından depolamaya ve tüm iş süreçlerinin hizmet ile entegrasyonuna kadar çok geniş boyutlara ulaşmıştır. Lojistik meslek elemanı dağıtım, depolama, gümrükleme, uluslararası taşımacılık (hava yolu, kara yolu, deniz yolu, demir yolu, kombine taşımacılık, kargo taşımacılığı ) hizmet sektöründe çalışma imkânına sahiptir. Lojistik elemanı olmak isteyenler seçtikleri mesleği kazandıracak eğitimi başarı ile tamamlamaları durumunda, yeterlik sınavına girmek için eğitim ön şartını yerine getirmiş olurlar. Sınavı da başardıklarında yönetimin belirlediği kurallar içinde göreve başlar ve mesleklerinde yükselirler.

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER  Lojistik LOJİSTİK ELEMANI Tanımı Lojistik elemanı; madde-malzeme akışını ve depolanmasını, üretimdeki stokları, tamamlanan mamulleri, bunlarla ilişkili hizmet ve bilgileri, müşteri ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretim noktasından tüketim noktasına planlayan, uygulayan ve etkinliği kontrol eden nitelikli kişidir. Görevleri Dağıtım yapmak, Depo yönetim işlemlerini gerçekleştirmek, Depo tasarımı işlemlerini yapmak, Stok yönetimi işlemleri yapmak, Bilgisayarda ofis programlarını kullanmak, Bilgisayarda yazı hazırlamak, Temel lojistik işlemlerini gerçekleştirmek, Taşımacılık işlemlerini gerçekleştirmek, Lojistikte kullanılan belgeleri düzenlemek, Lojistikte satın alma işlemleri gerçekleştirmek, Depodaki araç ve malzemeleri kullanabilmek, Gümrük işlemlerini gerçekleştirmek, Sigorta işlemlerini yapmak, Toplam kalite yönetimini uygulamak, Büro hizmetlerini yürütmektir.
      16-03-2018             
KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ ALANI

Günümüzde turizm olayının ekonomik, sosyal ve toplumsal açıdan kazandığı önem, her geçen gün artmaktadır. Turizm sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Rekabet koşulları altında, uygun nitelikli meslek elemanı ihtiyacını karşılayacak eğitim politikalarının geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu hedefler doğrultusunda turizm sektörü konaklama hizmet alanı ülkelerin özel ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler olarak özel planlamalar yapılmaktadır. Ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

 Turizm sektöründe ara elemana ve orta kademe yöneticisine ciddi şekilde ihtiyaç olduğu belirtilmektedir. Ayrıca konaklama hizmetlerine ve seyahat acenteciliği hizmetlerine yönelik, reklâm ve sigorta, oto kiralama, konaklama destek, satış ve satış sonrası hizmetlere paralel hizmetler de düşünüldüğünde bu iş kolunun geniş boyutta dolaylı istihdama yol açtığı da bir gerçektir. 

 Konaklama ve seyahat hizmetlerinin MEGEP kapsamına alınması ve bu çerçevede programlarının sektör analizine dayalı olarak modüler esaslı hazırlanması, ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli olan bu sektöre kalifiye eleman yetiştiren mesleki ve teknik eğitim sistemine yeni bir anlayış getirecektir.

 Ön Büro         Tesis yönetiminin belirlediği prosedüre uygun olarak konukları karşılama, etkili ve verimli şekilde oda satışı yapma, konuk istek ve şikâyetleriyle ilgilenme ve ilgili raporları hazırlayabilme kabiliyetine sahip nitelikli elemanları yetiştiren daldır.      

Kat Hizmetleri         Kat Hizmetleri departmanında konaklama tesisi standartlarına uygun kalitede temizlik ve düzeni, kişiye özel hizmetleri bölümü ile işlerin yapılmasını sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olan sorumluluk sahibi nitelikli elemanları yetiştiren daldır.

İstihdam Alanları

Konaklama ve Seyahat Alanının Ön Büro ve Kat Hizmetleri dallarını bitiren öğrencilerimiz her türlü konaklama tesisinde ön büro elemanı ve kat hizmetleri elemanı olarak hizmet verebilecek yeterlilikte olup bu işletmelerde rahatlıkla istihdam edilmektedir.

Rezervasyon ve Operasyon dallarından mezun olan öğrencilerimiz TURSAB´ a bağlı seyahat acentelerinde ara eleman ve orta düzey yönetici olarak istihdam edilmektedir.

Eğitim ve Kariyer İmkanları

Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanı mezunu öğrencilerinin eğitimlerine Ön Büro ve Kat Hizmetleri dalları mezunları Turizm İşletmeciliği Operasyon ve Rezervasyon dalı mezunları ise Turizm Rehberliği,Turizm İşletmeciliği ve otobüs kaptanlığı gibi bölümlerde yüksek öğrenimine devam edebilmektedir.

Mezunlarımız çalışma hayatındaki performanslarına göre Resepsiyon Şefi,Rezervasyon Şefi,Ön Büro Şefi,Ön Büro Müdürü,olarak yapabilmektedirler.Kat Hizmetleri mezunlarımız ise Çamaşırhane Şefi,Kat Şefi ve Housekeeper olarak görev alabilirler.